Google Mapy 4.5.0 – navigace pro pěší a další inovace

21.02.2011 11:08

Google uvolnil 10. září verzi Google map 4.5.0, v níž nově najdeme podporu navigace pro pěší a přepracován je částečně i vzhled. Na obrazovce totiž nalezneme vyhledávací lištu a další funkční tlačítka.

Google mapy konečně s navigací pro pěší

Google příliš neotálel a po nedávné aktualizaci na Google mapy 4.4.0 nyní představil verzi o fous vyšší, Google mapy 4.5.0. Ta se nabídne automaticky ke stažení uživatelům s verzí map 4.x a zároveň operačním systémem Android 1.6 a vyšší. Upřímně lituji ty, kteří mají na telefonu pouze Android 1.5, pro ty aktualizaci jednoduše nebude dostupná. Pojďme se podívat, jaké zásadní inovace se udály. Jen pro informaci, verze 4.5.0 zabírá necelých 5 MB při aktualizaci.

 

Hlavní, ihned pozorovatelnou změnou, je umístění panelu na horní okraj obrazovky, ve kterém se nalézá vyhledávací lišta, tlačítko míst, vrstev a mojí polohy. Mezi místy jsou přednastaveny např. restaurace, hotely, bankomaty nebo atrakce. Další vlastní lze jednoduše navolit. Dříve důkladněji ukryté vrstvy jsou nyní také součástí horní viditelné lišty a vy tak jednoduše můžete navolit, co vše chcete na mapě vidět. Na výběr je provoz, satelitní zobrazení, terén, hlášky, wikipedie, linky veřejné dopravy a funkce latitude, se kterou můžete sledovat své přátele.

Funkce Street View funguje stále ve více městech, nám se ji podařilo u vybraných částí Českého Krumlova spustit a nahlédnout tak třeba až do zámeckého dvora. Google mapy 4.5.0 jsou obohaceny i o funkci navigování pro peší turisty. Tato funkce zatím v Česku nefunguje, brzy se má ovšem situace změnit.

Navigace jak pro koho

Google navigace si nainstaluje samostatnou ikonku v menu, nicméně stále není plně funkční pro Českou republiku, takže pouze upozorní na nedostupnost v dané lokalitě a uzavře se. Trasu si lze plánovat pouze jednoduše zadáním míst a vygenerováním trasy na mapě, hlasová navigace se snad objeví už brzy i pro Česko.

Google mapy 4.5.0 obsahují mnoho dalších, už známých, funkcí, jako je Moje poloha, Firemní zápisy, Trasy jizdy, Veřejná doprava, Vrstvy, Latitude a Hlášky Google. Příjemná je možnost filtrování výsledků vyhledávání podle vzdálenosti nebo hodnocení. Celkově hodnotíme novou verzi Google map velice pozitivně a doporučujeme ji vyzkoušet


Domácí spotřebiče se slevou až 50% Domácí spotřebiče za velkoobchodní ceny Domácí spotřebiče za velkoobchodní ceny